Πάνω από 450 μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, συνοδευόμενοι από τους εκπαιδευτικούς τους, συμμετείχαν στις σχολικές επισκέψεις που πραγματοποιήθηκαν στην Αγορά του Καταναλωτή του ΟΚΑΑ (Οργανισμός Κεντρικών Αγορών και Αλιείας), στην κεντρική λαχαναγορά του Ρέντη, κατά τους μήνες Απρίλιο έως και Ιούνιο του 2023.

Οι μαθητές κατά την άφιξή τους χωρίζονταν σε μικρότερες ομάδες και εναλλάξ συμμετείχαν σε:

Ξενάγηση στην Αγορά του Καταναλωτή

Οι μαθητές ξεναγήθηκαν στον χώρο, έμαθαν για την ύπαρξη και τη λειτουργία της Κεντρικής Λαχαναγοράς Αθηνών -του μεγαλύτερου κέντρου διανομής φρούτων και λαχανικών στην Ελλάδα (food hub)-, την εξέλιξη του ΟΚΑΑ. Ανακάλυψαν την ύπαρξη της Αγοράς του Καταναλωτή και είδαν τα προϊόντα στα μαγαζιά της Αγοράς οπότε και ενημερώθηκαν για την εποχικότητα της παραγωγής τους, την προέλευση τους, αλλά και τη σημασία να δρουν ως «συμπαραγωγοί» της τροφής. Παράλληλα, έγινε αναφορά στα επαγγέλματα που εμπλέκονται στην διαδρομή των φρούτων και των λαχανικών από το χωράφι έως το ράφι.

Βιωματικό εργαστήριο

Το εργαστήριο είχε ως επίκεντρο τη Βιώσιμη και Υπεύθυνη Κατανάλωση, τη Μεσογειακή Διατροφή, τη σημασία της για την υγεία, το περιβάλλον και την κοινωνική συνοχή. Επιπλέον, οι μαθητές εντρύφησαν σε έννοιες όπως η εποχικότητα, η τοπικότητα, τα τροφομίλια, το αποτύπωμα άνθρακα, η μείωση της σπατάλης τροφής και την ανακύκλωση, που αποκτούν ολοένα και μεγαλύτερη βαρύτητα στις καθημερινές μας επιλογές ως καταναλωτές. Έγινε αναφορά και στην πυραμίδα της Μεσογειακής Διατροφής και τον ρόλο των φρούτων, των λαχανικών και των βοτάνων στην υγιεινή διατροφή και στον βιώσιμο αγροδιατροφικό τομέα για την Ελλάδα και την Ευρώπη.

Το πρόγραμμα των επισκέψεων ήταν κοινό, αλλά ταυτόχρονα κατάλληλα προσαρμοσμένο στις εκπαιδευτικές απαιτήσεις του κάθε σχολείου, ιδιαίτερα ανάλογα και της ηλικίας των μαθητών.

Τα εργαστήρια ολοκληρώθηκαν με τη γευσιγνωσία διαφόρων εποχιακών υγιεινών προϊόντων, ενώ όλοι οι συμμετέχοντες έλαβαν ενημερωτικό εκπαιδευτικό υλικό κι ένα επιμορφωτικό επιτραπέζιο (το επιτραπέζιο «φιδάκι» είναι διαθέσιμο εδώ).